PROTEST NI GLEDALIŠKA PREDSTAVA, JE POLITIČNO DEJANJE!
SOLIDARNI Z NARAVNO, NE S KAPITALOM!

Ta petek se vračamo na ulice, na katerih jasno sporočamo, da napada na delavske in socialne pravice ter na pravice do narave, zdravja, znanja, stanovanja in političnega delovanja ne bomo sprejeli brez boja.

Napada oblasti in kapitala na ta ali oni vidik družbenega življenja ne moremo zaustaviti posamično. Uničenja narave ne morejo zaustaviti naravovarstveniki sami, pogojev kulturne produkcije ne morejo zgraditi kulturnice same, splošnega dostopa do zdravstva ne morejo zagotoviti delavci in delavke v zdravstvu sami. Učinkovitega odpora zoper politično represijo ne morejo zgraditi samo ti, ki so najbolj neposredno njene tarče, kot denimo tisti, ki so se ta teden s svojimi telesi postavili na pot uničevalcem narave v palači Ministrstva za okolje in prostor.

Resnične spremembe na posamičnih področjih bodo postale dosegljive, v kolikor na ulicah in trgih, na protestih in skupščinah, skozi direktne akcije in intervencije gradimo odprto, skupno, odločno in heterogeno moč. Tako kot imamo dovolj novih in starih obrazov, ki iz državnih odrov ukazujejo, čemu vse se bomo morali odpovedati, imamo dovolj tudi njihovih odsevov na protestniških trgih. Našega besa in želje po iztrganju iz primeža kapitala ni moč režirati in poenotiti pod enostavnimi frazami. Zavračamo tako diktat države kot scenarije tistih, ki se imajo v svoji oholosti za vodje protestov. Zato podpiramo mnogoštevilne oblike izražanja ogorčenja, jeze in nezadovoljstva ter zavračamo poskuse poenotenja pod enim ozvočenjem, ki onemogoča aktivno rabo prostora protesta na eni lokaciji. Karkoli zapira prostor protesta in ga skuša pripeljati v varen pristan uradnih predstavnikov, uradnih zahtev, uradne ideologije in uradnih novih obrazov, krni zmožnost družbe, da na dolgi rok zgradi resnično novo podobo, ki ne bo zgolj poligon za apetite močnih in oblastiželjnih.

Vsak poskus, da bi videli državno zastavo kot orodje izrinjanja korupcije, varovanja reda in miru, pravičnosti v družbi ter varovanja svoboščin je od začetka obsojen na neuspeh. Ta zastava je namreč simbol države, ki skozi desetletja v imenu "nacionalnega interesa" sistematično goji korupcijo, skozi represijo (spomnimo se na vse kazni, popisovanja in aretacije zaradi povsem legitimnih protestov) vsiljuje red in mir za bogate; sprejema socialne in delavske politike, ki rušijo družbeno solidarnost ter načrtno spodjeda naše pravice. Elitam pa hkrati deli bonbončke iz javnega denarja. Državna zastava je simbol politične in gospodarske elite, za katero so interesi ljudi zgolj prazna floskula. Tega sistema ni mogoče izboljšati z novimi ali starimi političnimi obrazi ali volitvami. Pomaga nam lahko le temeljna sprememba družbe. Namesto državnih zastav, ki simbolizirajo smrti v Kolpi, uničevanja delavskih pravic, rezalnih žic in represije, predlagamo simbole solidarnosti in boja, pesmi upora ter ostale kreativne izraze zavračanja obstoječega reda.

Švignimo zato v petek ob 19h s kolesom ponovno po središčih svojih mest in vasi. Če ne na pedalih, bodimo glasni z oken ali balkonov. Razobesimo kak transparent v podporo naravi in splošnem dostopu do zdravstva. Zablokirajmo kakšno pomembno prometnico ali tovarno. Dokler ostajamo v gibanju na ulicah, v soseskah in na trgih, gradimo moč od spodaj, ki se je oblast najbolj boji. Če bomo pustili, da nas zreducirajo le na volivce in volivke, bomo ponovno oropani naše prihodnosti. Pazimo drug na drugega, tudi pred težko roko policije, poiščimo v sebi strast do upora in bodimo neulovljivi!

Anarhistična pobuda Ljubljana / Federacija za¸ anarhistično organiziranje
(APL / FAO)

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.