SOLIDARNO Z AVTONOMNIMA PROSTOROMA AC ARGO IN UP INDE!

UP Inde in Argo sta avtonomna prostora, ki sta v zadnjih dveh letih na obalo vnesla sveže misli in prakse porajajoče se samoorganizirane skupnosti. Izpostavila sta potrebo po prostorih srečevanja in ustvarjanja ter dokazala, da je tovrstne prostore s skupnimi močmi tudi mogoče vzpostaviti.  Tako so skvoterji, ki so zasedli kompleksa, s katerima upravlja Slaba banka odprli številna vprašanja, ki se porajajo ob praznih poslopjih. Predvsem se izpostavijo nepremičninske špekulacije in čakanje na investitorje, ki vodijo v dolgotrajno propadanje zgradb, in posledično rušenje celotnih območij in gradnje novih dražjih ter pogosto nedosegljivih poslovno-bivanjskih prostorov. Z zasedbo so opozorili tako na probleme mladih, ki jih kapital vedno bolj izriva kot tudi na določene urbanistične plane, ki načrtujejo preobrazbo v nova, privlačna, a večini nedostopna mesta. Lokalnih prebivalcev se ne more dokončno izriniti iz mestnih središč, elitistični urbanistiki mestnih oblasti, ki ločuje ljudi na podlagi dohodkov navkljub.

Zasedbe in vzpostavljanje avtonomnih prostorov so v teh zaostrenih družbenih razmerah eden izmed načinov, s katerim ljudje jemljejo lastna življenja v svoje roke, jih organizirajo v skladu s potrebami in željami, lajšajo neznosne socialne situacije in hkrati omogočajo gradnjo kritike in alternativ. Ni presenečenje, da se napadi na avtonomne prostore in evikcije v zadnjem času vrstijo. Izvajajo se predvsem pod pretvezo skrbi za varnost in zdravje tamkajšnje skupnosti in brez vsakršne skrbi za socialni aspekt deložacije tamkaj živečih. Slaba banka, ki ima v lasti mnoge zapuščene objekte, ki so jih pred propadom in nadaljnjimi nepremičninskimi špekulacijami rešile in z vsebino napolnile skvoterske skupnosti, se je izkazala kot idealen depersonaliziran državni inštrument tudi za evikcije tovrstnih prostorov. Vse za zaščito kapitala in boljše možnosti nadaljnje prodaje.

Strah oblasti pred tistimi, ki si upajo vzeti prostore, ki so bili včasih skupno dobro in kasneje privatizirani z javnim denarjem, je tako močan, da je za njih pot v represijo in kriminalizacijo proti avtonomnim prostorom samoumevna. AKC Metelkova mesto se skupaj z Argom in Up Inde bori proti represiji in za obstoj ter širjenje avtonomnih prostorov. Napad na enega je napad na vse nas, zato skupaj stopamo proti interesom kapitala. Vsebine praznim prostorom bo vdahnila skupnost in ne kapital!

S solidarnostjo,
AKC Metelkova mesto

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.