{youtube}l9Womb_4jVY{/youtube}

Izjava Protirasistične fronte brez meja na shodu Begunci dobrodošli na Kotnikovo!

V Protirasistični fronti brez meja glasno in jasno sporočamo:
dobrodošle drage soprebivalke in soprebivalci,
dobrodošle drage soborke in soborci!

Evropski migracijski režimi in nacionalni politični veljaki nam skušajo vsiliti idejo, da v sodobni Evropi obstajamo “mi” in “oni”. Radi bi nas videli na dveh različnih bregovih. Pozivi k strpnosti, ki prihajajo od daleč in ki upravičujejo pasivno držo v trenutni situaciji, niso dovolj! Resnična politična solidarnost se gradi na prepoznavanju potreb ljudi, vsakodnevnem povezovanju, spoštovanju, opolnomočenju in na prepoznanju, da imamo dolžnost, da nikoli ne dopustimo, da rasisti in fašisti določijo, kdo ima pravico živeti v Ljubljani in drugod!

Danes smo vsi migranti! Zakaj?

Mejni režim ne zadeva zgolj migrantov, ampak vpliva na življenja vseh nas. Migracije so jasen in pogumen NE vojni, NE izkoriščanju in NE podrejanju. Vprašanje svobode gibanja je neizogibno povezano z evropskimi politikami varčevanja, ki so dezintegrirale družbo, v kateri živimo. Svoboda gibanja je pomembna za vse, ki živimo današnje pogoje prekernosti, ter za vse, ki zavračamo institucionalno fašizacijo družbe. Migrantke in migrantje gradijo novo, skupno Evropo, za Evropo dostojanstva in upanja za vse. Evropske institucije skušajo nadzorovati mobilnost migrantov, da bi tako še naprej kovale dobičke: zniževale plače, zmanjševale delavske pravice, uničevale državo blaginje in spodkopavale možnosti za organiziranje proti izkoriščevalskim politikam. Orodje za ustvarjanje delitev in oslabitev migrantskega boja in solidarnostnih, antirasističnih struktur je med drugim tudi neprestano vsiljevanje ločnice med begunci in t.i. “ekonomskimi migranti”. Takšna moralizacija in demonizacija realnosti migracij upravičuje režim prebiranja, zavračanja in deportacij migrantk in migrantov. Je napad na pravico slehernika, da si izbori boljše pogoje življenja. Vsakič, ko udarijo po migrantih, udarijo po vseh nas!

Danes smo migrantski delavci vsi tisti, ki živimo v Evropi: naše državljanstvo nam ne zagotavlja dostopa do sistemov države blaginje, službe nam ne zagotavljajo primernega plačila, delo nam ne omogoča boljšega življenja. Institucija državljanstva Evropske unije se je spremenila v laboratorij, v katerem preizkušajo nove politike, ki dostop do vsakršnih pravic vežejo na zaposljivost in delovni status. Sesujmo evropski režim apartheida! Skupaj zgradimo drugačno idejo evropskega državljanstva, vključujočega državljanstva, ki se ponosno naslanja na tradicijo antikapitalističnih, antirasističnih in antifašističnih bojev, bojev za dostojanstvo, svobodo, solidarnost in za življenje polno sreče!

Migrantski boji, ki so boji za svobodo izbire, za svobodo gibanja in za pravico do bivanja so osrednje politično vprašanje časa, v katerem živimo. Prihodnost prebivalcev Kotnikove je tudi prihodnost vseh nas.  Če želimo ustvariti skupno okolje za skupno življenje, se moramo skupaj brezkompromisno boriti proti mašineriji izključevanja in sovraštva. Ljubljana se spreminja in na nas je, da se spremeni na bolje!

Ljubljana je antirasistična in antifašistična!
Ljubljana je za vse!
Refugees welcome, racists never!

Ljubljana, 27. februar 2016


Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.