Že več kot dva meseca traja odločen boj ljudi na ulicah in trgih proti poglabljanju avtoritarne vladavine in proti krčevitemu poskusu trenutne oblasti, da bi pod krinko najprej zdravstvene, nato pa socialne krize realizirale svoje uničevalne načrte za napad na delavske in socialne pravice ter na pravice do zdravja, znanja, stanovanja in političnega delovanja ter napad na naravo in okolje.


Oblasti so se odzvale predvidljivo in skušale proteste zatreti in očrniti s kombinacijo ustrahovanja, policijske represije in sovražne propagande. To jim ni uspelo, zato so spremenile taktiko in namesto policije vlogo političnega vzvoda za zatrtje protestov v ospredje postavile neonacistične skupine. T.i. rumeni jopiči so poskus oblasti, da ljudem na ulicah preko običajnih spektakelskih mehanizmov vsili pozabo vseh zlorab, zločinov in spornih ravnanj, nad katerimi trenutno bdi trenutna vladna garnitura. Toda hkrati ne smemo pozabiti niti, da njena politika militarizacije in kapitalističnega opustošenja predstavlja zgolj nadaljevanje neoliberalnega plenjenja, ki so ga upravljale tudi številne vladne garniture pred njo.


V petek zvečer imamo tako dvojno nalogo: najprej moramo z vso močjo dati jasno vedeti, da kot družba zavračamo fašizem, tako v ulični kot strukturni verziji. Hkrati moramo vztrajati pri tem, da fašizem ni zgolj paradiranje pajacev po ulicah, temveč predvsem 780 milijonov evrov za vojne stroje ob zori socialne krize, uničenje narave zaradi interesov kapitala, sistematični vsakodnevni teror nad migranti in migrantkami na mejah in drugod, tiho krčenje dostopa do zdravstva, šolstva in varstva otrok, nezadostna oskrba naših starejših, nenehne grožnje s podeljevanjem policijskih pooblastil vojski na mejah, poskusi omejevanja pravice do protesta in političnega delovanja in še in še.
S tem, ko se zaradi globokih napetosti v družbi, ki jih krepi pogoltnost kapitala, poglabljajo razpoke znotraj vladajočega razreda, narašča tudi naša odgovornost za to, kako se bo protestniška pomlad prevesila v poletje in jesen. Oblastniki vseh strankarskih barv, ki do vratu bredejo po svojih koruptivnih mahinacijah, bodo krizo lastne legitimnosti nedvomno skušali ponovno usmeriti v staro igro iskanja novih obrazov in novih strank. Za številne med nami ta igra ne ponuja ničesar.


Mi ostajamo na ulicah in na skupščinah ter počasi gradimo resnično alternativo kapitalističnemu režimu. Edini odgovor na fašizem države in uličnih nasilnežev je družbeni odgovor. Ta mora biti raznovrsten in solidaren s tistimi, ki so najbolj na udaru. Ne pristajamo na delitve med dobrimi in slabimi antifašisti, med nasilnimi in nenasilnimi antifašistkami. Fašizem je nasilje z oblastjo povezane manjšine, antifašizem je nujna samoobramba družbe.


Švignimo v petek ob 19h s kolesom po središčih svojih mest in vasi. Bodimo glasni, pazimo drug na drugega, tako pred nadlegovanjem s strani policije kot pred nasiljem uličnih fašistov. Poiščimo v sebi strast do upora in bodimo neulovljivi!


PROTI SOVRAŠTVU IN NASILJU GRADIMO SOLIDARNOST IN ODPOR
Anarhistična pobuda Ljubljana / Federacija za anarhistično organiziranje
(APL / FAO)
Ljubljana, 2. julij 2020

Smo spletna stran, ki proizvaja medijske vsebine znotraj družbenih bojev v Sloveniji ter ponuja medijski prostor tudi drugim, ki razvijajo alternativne oziroma v gibanjih utemeljene medije tako v Sloveniji kot drugod.


We are a site that produce media from within social struggles in Slovenia and provide space for others producing alternative and movement based media in Slovenia and elsewhere.

Več Info./Read more 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.