Preko Evrope vihra nova nevarnost, nevarnost protestnice, ki s svojim telesom in svojimi mislimi izraža nasprotovanje strategijam trganja družbenega tkiva. Medtem ko nevidna roka trga vse bolj posega v naš vsakdan, ko nas sili v vse bolj obubožana življenja, jeklena pest državne represije pospešeno preprečuje našim telesom svobodno gibanje, našim željam pa svobodno izražanje. Oblastniki v svojem pehanju za višanje profitne stopnje za srečne izbrance sprevrženega toka kapitala vse bolj osvobajajo številke in hkrati zapirajo ljudi, vse bolj krčijo trdo priborjene socialne pravice in nas porivajo v revščino ter prekernost. Razprodajo skupnega, poblagovljenje tako naših odnosov kot naših dobrin nujno spremlja policijska država, saj nevidnega trga ne vodi slepa sreča, ampak policijska palica.

Medtem ko Grčija pospešeno drvi v revščino in opustošenje, se na ulicah pojavlja vse več policijskih kordonov, ki so obraz in izraz izrednega stanja varčevalne histerije. Medtem ko se v Angliji po univerzah zbirajo uporni kolektivi, ki zahtevajo univerzalen dostop do izobrazbe, se prav tam množijo kamere, varnostne službe, vojaško opremljeni policisti, vlada pa sprejema vedno strožje zakone za preprečevanje »poskusov povzročitve neprijetnosti ali sitnosti«. Medtem ko se v Španiji krepi gibanje prekernih, brezposelnih in notranje razseljenih, vlada uvaja zakonsko prepoved protesta z novimi drakonskimi kaznimi za bizarne »prekrške«. Medtem ko se v Sloveniji poglablja neenakost in revščina, varuhi sistema zatirajo uporne z zapornimi in denarnimi kaznimi, vlada pa stopnjuje teror prek novih zakonov o policijskem prisluškovanju, sledenju in nadzorovanju.

svoboda za vstajnike

Razprodaja državnega premoženja, ki ga je v preteklosti gradila skupnost in kriminalizacija upora sta dve plati iste medalje, kot sta država in trg le dve plati istega mehanizma zatiranja. Država, ki nas sili v vse večjo revščino in prekernost, ki krepi represivne organe skozi »ukrepe za izhod iz krize«, postaja vse učinkovitejši mehanizem za produkcijo pokorne delovne sile v rokah svetovnih in lokalnih korporacij. Zatiranje političnega življenja, ki je pogoj za obstoj kapitalizma, se znotraj »finančne krize« poglablja, medtem pa vsak poskus kolektivnega organiziranja preprečujejo zakoni, kazni, razni uniformirani možje in nenazadnje v nas ponotranjena policija. Vse je po zakonu, vse je prepovedano, vse je kriminal, razen potrošnje! Individualni odgovori na krizo postajajo vse bolj sprejemljivi, manična potrošnja, depresija, samomor, droge, ki so obupni načini preživetja v bedi odtujenosti, pa edini dovoljeni načini izražanje nezadovoljstva. Radost upora nadomešča depresija za štirimi stenami, kreativnost odpora bednost pehanja za novimi izdelki v templjih konzumerizma, veselje v skupnem pa privatna razprodaja naših teles in duha.

Kriminalizacija upora in življenja nasploh je hkrati orodje za uničevanje samoorganiziranih kolektivov in v preteklosti priborjene avtonomije ter zadnji obupni poskus vladajoče elite, da se obdrži na oblasti. Krepitev policijske prisotnosti pa ni zgolj znak zatiranja upora, ampak tudi njegove krepitve! Ni strah nas, tistih, ki si upamo svobodno gibati, protestirati, živeti, ampak je strah tiste, ki se oklepajo svoje nakradene lastnine, oblasti, zakonov!

Svoboda vstajnikom! Razlastimo kapitaliste, odpustimo policiste!*
Antikapitalistični blok,

januar 2014


*Aktualni prispevki na temo kriminalizacije življenja:

Vstajniške socialne delavke: Kriminalizacija upora – kriminalizacija življenja?  (14. januar 2014)
Zaostrovanje kriminalizacije protestov (9. januar 2014)
Video intervju: Ampak jaz sem bil z ljudstvom na cesti (4. januar 2014)
Proti kriminalizaciji vstajnikov (4. januar 2014)
Criminalizing the Body (30. december 2013)
Anarhistična pobuda Ljubljana: Svoboda za vstajnike! (12. september 2013)
Antikapitalistični blok: Da bi spremenili karkoli, moramo spremeniti vse: vsi v Maribor! (21. oktober 2013)
Kriminalizacija življenja
Federacija za anarhistično organiziranje: Ne diskriminiramo, vsi so gotovi! (6. december 2012)

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.