Občina je zagnala kampanjo proti vandalizmu Človek, čuvaj svoje mesto, samo eno imaš, v kateri sta se ji pridružila Snaga in LPP. Denar za čiščenje ulic je denar za ohranjanje obstoječih razmerij moči! Denar za mestno redarstvo, ki bo lovilo vandalke, so sredstva, ki bodo naredila ulice neprijazne za vse, ki ne moremo plačevati dragega piva, kave ali najemnine. V tem projektu poskuša MOL vpoklicati lokalno skupnost v vlogo zaskrbljenih meščanov, s katero nam nalaga samonadzor in sili k ovajanju "vandalizma". Joran Zanković pa si želi, da bi vsi Ljubljančani postali ambasadorji proti vandalizmu. Za vandalizem so označeni naši grafiti, odtisi upora na zidovih naših ulic. Lepo mesto za koga? Za turiste, kapitalske naložbe in panoramske fotografije? Ne jebemo "javnega" prostora, v katerem so dobrodošli plačljivi reklamni panoji, komercialne vsebine ter turisti in ne migranti, ne vse bolj obubožano prebivalstvo.

V Ljubljani se križajo naše vsakodnevne poti, ki jih označujemo z grafiti in akcijami, s katerimi branimo naše ulice pred gentrifikacijskim valom, prisilnimi potrošniško naravnanimi življenjskimi slogi, protisocialnimi politikami, napredujočim nasiljem nadzora, onemogočanjem sistemske kritike in patriarhalnim zatiranjem.

Na križišču Ilirske in Vidovdanske ulice so postavili Lidlovo izložbo z lutko v bikinkah z reklamnim sloganom Izstopajte! in See you in Athens. Izstopamo naj? Uokvirjene v izložbena okna? Zreducirane na objekt? Na tem ni nič izstopajočega, to je kapitalistično, patriarhalno zatiranje, ki ga čutimo že stoletja. Izdelki imajo vrednost, naša telesa so menjalno blago, naša življenja pa so brez cene. Kar šteje, je hiperprodukcija, tudi če crknemo zraven. V Ljubljani in v Atenah, kamorkoli gremo. Se vidimo v Atenah? Ja, mogoče, če zadanemo na lotu – bleščeče počitnice in peščene plaže so luksuz za naša prekerna življenja. Če se vidimo v Atenah, potem se vidimo ob boku z migrantkami, brezposelnimi, džankicami in drugimi pregnanimi, katerih življenja je opustošila diktatura Troike. Iz atenskih plaž bomo prinesle pesek za v motor kapitalističnega sistema.

Ker je Ljubljana tudi mesto vandalk, smo ostudno reklamno vitrino popisale s slogani: Lj. - Atene življenje brez cene, Lj. - Atene telesa brez cene in Lj. - Atene upor brez izjeme.

To je bilo le začetno opozorilo. Skupni prostor bomo branile z vsemi razpoložljivimi sredstvi!

Ambasadorke vandalizma

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.