Socialni center Rog: DUTB pustoši po Obali – INDE-ja ne bomo dali!

Izjava podore UP INDE

Le deset dni po tem, ko je varnostna služba Galekom nasilno izpraznila izolski skvot ARGO, je obalna avtonomna scena doživela novo grožnjo. Tokrat je slaba banka (DUTB) z zaledjem oblasti obvestila koprski skvot UP INDE, da mora kolektiv prostore izprazniti do konca januarja zaradi ekološke sanacije. DUTB svoje namene maskira za retoriko skrbi za zdravje skupnosti in varno okolje, sklicujoč se na nevare azbestne odpadke. Indejanci so že v preteklosti opozarjali na ta problem, vendar so pri pristojnih naleteli na gluha ušesa. Zato so se sanacije dela stavbe, v katerem delujejo, lotili sami in s tem zagotovili varno in nemoteno delovanje kolektiva: v dobrih dveh letih obstoja so tako očistili prostor in v njem izvedli številne kulturne, športne, izobraževalne, socialne in druge dogodke. S tem so širši skupnosti omogočili vključevanje v neprofitno naravnane, skupnostne dejavnosti in tako ponudili alternativo krožiščem, palmam in nakupovalnim centrom.

Očitno je, da DUTB ne pozna trenutnega stanja na območju nekdanje tovarne. Če bi razmere poznali oziroma bili pripravljeni slišati glas uporabnikov, bi vedeli, da za sanacijo ni potrebna izselitev kolektiva, saj je prostor, na katerem delujejo, že očiščen. Poleg tega siceršnja praksa in metode odstranjevanja azbesta kažejo na to, da za sanacijo stavbe ni potrebna izselitev, npr. prebivalcev celega bloka. DUTB, produkt dokapitalizacije bank, se ponovno poslužuje oblastniških prijemov in pod eko-zeleno pretvezo ščiti apetite kapitala. Slaba banka tako nemoteno dalje ropa skupnost, pri čemer ji asistira država, prebivalci pa nimajo nikakršnih zagotovil ali zavarovanja pred izčrpavanjem. Razlaščanje skupnosti je enostavno, če ti hrbet krije država.

Ne moremo dovoliti, da za propadle naložbe kapitala plačuje skupnost in da DUTB še naprej pustoši po Obali. Po nedavni izselitvi ARGA tamkajšnjim prebivalcem grozi, da bodo ostali brez prostorov za samoorganizirano delovanje.

Indejance podpiramo v njihovem prizadevanju, da ostanejo in nadaljujejo z delom v svojem že očiščenem prostoru. Pozivamo DUTB, naj zagotovi nemoteno izvajanje programa UP INDE med sanacijo preostalega dela tovarne.

Ne bomo dovolile, da grožnje avtonomnim prostorom postanejo vsakodnevna praksa!

Kakor smo skupaj ubranile_i Rog, bomo skupaj obvarovale_i tudi INDE!

Socialni center Rog

Ljubljana, 17. 1. 2017

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.