Spar Slovenija,

novinarji, s katerimi sem govorila, so me opozorili, da ste se na socialnem omrežju oglasili z zavajajočim pojasnilom in slabim poskusom opravičila. Čeprav moja zgodba govori sama zase, naj vendarle k njej še nekaj dodam, da ne bo kakšnega dvoma glede tega, kaj se mi je v vaši trgovini zgodilo.

Nisem upokojenka, nisem noseča in nimam priznane nobene invalidnosti. Stara sem kar nekaj let manj od 65 in sem redno zaposlena v šolstvu. Ne sodim v nobeno rizično skupino.

Vašemu varnostniku sem zelo jasno povedala, da upokojenka nisem in to takoj, ko se je tako agresivno postavil predme in mi grobo preprečil vstop v trgovino. Mojega odgovora ni sprejel, nanj je reagiral zaničljivo in žaljivo, kar je vodilo v znan potek dogodkov. Tega sem dovolj natančno popisala v prvem zapisu in in k njemu ne bi dosti dodajala.

Za zapis zgodbe sem se odločila, ker sem bila po prihodu domov pretresena in razburjena in to je bil način, da sem nekako prišla k sebi. Bolj sem razmišljala o tem, kaj se mi je zgodilo, bolj prepričana sem bila, da sem bila najprej neupravičeno diskriminirana, nato pa še kaznovana, ker tega nisem tiho požrla. Priznam, da sem bila ostra z varnostnikom, ampak tudi danes tri dni kasneje ne morem reči, da si je vaš varnostnik s svojo agresijo in žaljivostjo zaslužil karkoli drugega. Sedaj berem, da žal nisem edina, ki sem imela to izkušnjo v vaši trgovini.

Tako kot veliko drugih ljudi sem tudi jaz cel teden po deset ur na dan od doma delala za službo. Od sedmih zjutraj do pozno ponoči, spat sem redno hodila po polnoči. Ni mi bilo težko, saj v teh časih pač vsak naredi to kar mora, v mojem primeru zato, da lahko otroci še vedno ohranjajo stik s šolo in izobraževalnim procesom. V soboto, ko sem si končno lahko malo oddahnila, sem šla v vašo trgovino, ker mi je začelo zmanjkovati osnovnih živil. In potem se je odvrtela zgodba, ki jo zdaj pozna že cela Slovenija. Prepričana sem, da ni nič manj pomembna od mnogih drugih podobnih zgodb ljudi, ki so v teh dneh deležni diskriminacije in nadlegovanja.

Zahvaljujem se vam za opravičilo, ki pa je vsebinsko še vedno pomanjkljivo, še vedno pa vztrajate pri neresnični trditvi, da je vaš "varnostnik upošteval predpisana pravila" in mi "v naše skupno dobro želel preprečiti vstop v trgovino". Vstopa mi vaš varnostnik ni le želel preprečiti, temveč mi ga je preprečil in to na izjemno žaljiv in agresiven način , na koncu pa naprtil policijo in plačilni nalog. Kakor berem v medijih, moja zgodba žal ni osamljen primer, sem pa navkljub osebni prizadetosti vesela, da so tudi zaradi nje na dan prišle širše težave, ki jih imajo starejši pa tudi manj starejši ljudje pri svojih vsakdanjih poteh v trgovino.

Ostaja vprašanje kazni. Ne bom se pritoževala na plačilni nalog, ker mi je jasno, da glede na lažnivo izjavo varnostnika, ne obstaja pravna podlaga, da ga pristojna inštanca razveljavi. Ker pa tovrstna kazen pomeni kar resen udarec za moje gospodinjstvo, se mi zdi edino razumno, da v znak resničnega opravičila poravnate znesek kar pri Spar Slovenija sami. Vam se kot veliki firmi ne bo nič poznalo, meni pa bo finančno naredilo kar bistveno razliko. Poplačilo sem vam pripravljena omogočiti, svojo namero lahko sporočite preko socialnih omrežij, novinarjev ali kako drugače.

Drugega opravičila od vas v zvezi z mojim primerom ne pričakujem. Hkrati srčno upam, da ne bo nihče več šel skozi podobno poniževalno izkušnjo diskriminacije v vaših trgovinah.

Lep pozdrav in mirno kri,

/osebne podatke hranimo v komunal.org/

 

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.