25.06.2020 praznujemo dan državnosti. Skoraj pred 30 leti je Slovenija, kot prava izmed republik bivše Jugoslavije, začela pot samostojnosti. Kmalu za tem je, tako na Hrvaškem kot v Bosni in Hercegovini divjala državljanska vojna med tremi entitetami. Danes vsi poznamo etična čiščenja, ki so se dogajala na teh področjih, vendar je le malo govora o etičnem čiščenju oz. etnocidu, ki se je dogajal prav na slovenskih tleh. Prvo etnično čiščenje je bil izbris več kot 25.000 prebivalcev iz registra stalnega prebivališča Republike Slovenije. Izbrisani so se pod pobudo pokojnega Aleksandra Todorovića dolga leta borili za svoje pravice. Del pravic so dosegli na Evropskem sodišču za človekove pravice leta 2012. To je razsodilo, da je bil izbris izveden v tajnosti, na način, da posamezniki oz. posameznice, ki jih je izbris prizadel, o tem niso bili obveščeni. Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo tudi, da je Republika Slovenija neposredno odgovorna za izbris, in je dolžna izplačati odškodnine vsem izbrisanim. Izbrisani so nato doživeli novo razočaranje, saj je Republika Slovenija brez kakršnega koli pogovora z njimi, določila višino odškodnine 50 EUR/mesec izbrisa, obenem pa mnoge posameznike in posameznice pustila v položaju, da svojega statusa niso mogli dobiti nazaj. Nobena vlada ni prevzela odgovornosti za izbris in se ni javno opravičila - nasprotno, v njenem interesu je, da bi tako izbris kot boj izbrisanih »izbrisali« iz javnega spomina.

Danes 29 let kasneje se sprašujemo ali je bila pot do samostojnosti Slovenije vredna 25.671 življenj. To je trikrat več kot je bilo žrtev v Srebrenici. Izbrisanim so bile odvzete vse pravice in dostojanstvo. Etnična »čistka« je v mnogih primerih doletela enega člana, kar je posledično pripeljalo do trpljenja cele družine. Danes 29 let kasneje se sprašujemo koliko Slovencev in Slovenk je bilo izbrisanih iz svojih delovnih mest, koliko je izbrisanih delavskih pravic, koliko je izbrisanih in prodanih slovenskih podjetij in naravnih bogastev, koliko je izbrisanega in ukradenega državnega denarja.

Danes smo priča izbrisu ene največjih vrednot ustave Republike Slovenije- izbrisu pravice do svobodnega izražanja. Zadnji izbris je izbris Trga Republike, simbola svobode političnega izražanja. 19.06.2020 je vlada pod vodstvom Janeza Janše, z ograjami in s policijskimi silami zaprla dostop do Trga Republike.

Zato vas vabimo da se nam 24.06.2020 (po »antiproslavi«, ki se začne ob 19.00) pridružite na shodu od Prešernovega trga do Trga Republike s prižigom sveč za vse izbrisane, ki so izbris doživeli leta 1992 in kasneje. S tem dejanjem se bomo poklonili tudi največjem aktivistu in borcu za človekove pravice v samostojni Sloveniji, pokojnem Aleksandru Todoroviću, ki bi 25.6.2020 dopolnil 65 let. S tem želimo otroci izbrisanih opozoriti na aktualni problem, ki se je nam zgodil leta 1992, sedaj pa se dogaja celotni Sloveniji. Danes se tako briše dostojanstvo vsem aktivistom, profesorjem, novinarjem, nevladnim organizacijam in ostalim, ki s svojimi dejani opozarjajo na nepravilnosti, ki se dogajajo.

Upravičeno se sprašujemo ali je to država, ki smo jo želeli pred 29. leti. Cena izbrisa 25.671 ljudi je bila 50 EUR/mesec izbrisa, cena ograjenega trga Republike je danes 50 EUR vreden vavčer za vašega dopustniškega otroka.

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.