Proslavljamo avtonomijo v duhu bojkota!
Leta 2006 se je v središču mesta zgodil podvig samoiniciativne mreže študentov, umetnikov in aktivistov, ki so v zapuščeni tovarni odprli prostor za neprofitne kulturne in socialne dejavnosti. Petnajst let razvoja tega enkratnega družbenega eksperimenta je spremenilo mesto na nešteto načinov.
Po brutalnem izgonu, ropu, popolnem opustošenju in medijskemu blatenju Avtonomne tovarne, poskuša mesto zagotoviti legitimnost svoji novi stavbi, ki stoji na ruševinah stare. Skozi projekt Center Rog zato oblasti hitijo kopirati vsebine, ki so se skozi leta rojevale v Rogu. Pretvarjajo se, kot da gre za nadaljevanje enakega projekta in kot da se zločin ne bi nikoli zgodil. To zagotovo ne bo enostavno, saj je širša javnost prepoznala in obsodila zločin mestnih oblasti.
A kakorkoli se snovalci novega Centra Rog poskušajo približati nekdanjim vsebinam, v njihovih planih zijajoče umanjka svobodne misli, kritičnega pogleda, solidarnostnih odnosov, prisnosti. Prakse Avtonomne tovarne Rog so bile diametralno nasprotne od trenutnega projekta v nastajanu. Ne pretvarjamo se, da smo bili perfektni, nismo imeli vseh odgovorov, nismo bili samo zen in ljubav. Znali smo bit (pre)glasni, iz nas so viseli vzorci ponotranjenih šovinizmov, egoizma, eskapizma. “Ima glih tok notranjih konfliktov kot jih ima mesto” je rekel tovariš na javni tribuni. Avtonomna tovarna je družbene tenzije vseskozi spravljala na površje, jih premišljevala se borila za spremembe sistema. V nasprotju novi Center Rog družbenih konfliktov ne rešuje, ampak jih prekriva. Je del problema in ne rešitve.
Izničenje prostorov ne izniči potrebe po tem, kar jih je ustvarilo.
Nimamo namena reči vso srečo, ajt. Tovarna Rog je javni prostor, in nasilen prevzem upravljanja s strani zavoda Center Rog za predrugačenje v servis z zelo omejenim (zaekrat tudi popolnoma neuresničenim) ‘participatornim odločanjem’ javnosti ni niti približno zadosten odgovor na potrebe prebivalk in prebivalcev mesta. Dovolj imamo izkoriščevalskega in pokroviteljskega šerifovanja mestnih oblasti.
Kot vsako leto tudi ta konec marca praznujemo obletnico Avtonomne tovarne Rog – a ne zato, da bi nostalgično podoživljali nekdanje dosežke, ampak da skupaj s širšo skupnostjo načrtujemo naše nadaljnje delovanje. Prvi korak je soočenje z zločini mestnih oblasti načrtovanje bojkota novega Centra Rog.
Za neomejen Rog trajanja!
Za skupno ustvarjanje mesta!
Za bojkot elitističnemu Centru Rog!
 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.