The users of autonomous cultural space Sokolac (Novo mesto - Slovenia) give a statement about the municipality threats of eviction.

Izjava uporabnikov AKC Sokolc ob evikcijskih groznjah mestne občine. Vabljeni v Novo mesto, v podporo boju za avtonomne prostore!


LJUDJE, TOVARIŠICE, TOVARIŠI, PRIJATELJI! MO Novo mesto na čelu z županom Gregorjem Macedonijem še vedno popolnoma ignorira vse pozive Sokolske skupnosti po kompromisnem dogovoru. Kljub temu, da so izvajalci del včeraj sporočil, da danes ne bodo pričeli z delom, na občini po neuradnih podatkih poteka izredni sestanek na katerem za blokado želijo okriviti nas. Župana Gregorja Macedonija smo že dvakrat kontaktirali, prvič je sestanek zavrnil, na drug predlog pa še vedno nismo dobili odgovora, zato TUDI JAVNO OBJAVLJAMO NAŠ ZADNJI POZIV (DELI DALJE!):

Županu Novega mesta, Gregorju Macedoniju, glas Sokolske skupnosti:
Ko ste nastopili mandat leta 2014 smo vas, gospod, obiskali štirje tovariši z namenom, da se ohrani nivo komunikacije med Mestno občino Novo mesto in Avtonomno kulturno cono Sokolc, ki se že vrsto let udejanja v Narodnem domu. Namen našega obiska je bil tudi ugotoviti, ali nova administracija pozna dogovor, ki sta ga sklenila MO Novo mesto in društvo DKO, ki v prostorih skozi avtonomne in horizontalne principe delovanja izvaja umetniško, humanitarno in družbeno-koristno dejavnost. Takrat ste nam zagotovili, da dogovor sklenjen med pravnima osebama velja ter da podpirate delovanje ljudi v stavbi in hkrati zagotavljate nemoteno delovanje. Po sestanku smo si segli v roke in dejali, da bomo ohranjali stike in sodelovali.

Žal se je v zadnjih dneh izkazalo, da ne veljajo niti pisni dogovori, kaj šele ustna zagotovila in partnersko rokovanje. Ko smo izvedeli za obnovo strehe, smo glede našega delovanja v zgradbi povprašali tako arhitekta kot tudi vaš kabinet in večkrat nam je bilo zagotovljeno, da v stavbi lahko ostanemo, kljub sanaciji strehe. Ob zadnjem obisku na občini pa nam je bila z nasmeškom vročena kuverta, v kateri je bilo zgolj obvestilo o izselitvi - z drugimi besedami ukinitvi - avtonomne cone v treh dneh! Glede na podpisan dogovor, ustna zagotovila in vzpostavljene kanale komunikacije smo bili popolnoma šokirani, saj nismo pričakovali takšnega neposluha, nerazumevanja in popolne netolerance do alternativnega delovanja, ki je temu mestu dalo več kot nekatere vertikalne strukture, uradne organizacije, razpisi in nekatere postmodernistične prakse.

Vaša odločitev ima žal številne neljube posledice, zavoljo vaših kršitev zakona – že z menjavo ključavnice je npr. prišlo do motenja posesti -, moralnih načel in sklenjenih dogovorov. Ob tej priložnosti vam sporočamo, da bomo v skrajnem primeru s pomočjo tovarišev iz cele Slovenije in tudi drugih evropskih držav stavbo in idejo o avtonomiji in svobodi branili pred izpraznjenem, privatizacijo in uničenjem do zadnjega človeka in atoma moči.

Verjamemo pa, da je v najvišjem interesu obeh strani, da do neljubih dogodkov ne pride, zato vam še v drugo predlagamo, da se ponovno sestanemo in pridemo do kompromisnih rešitev, ki bodo omogočila tako obnovo strehe, pri kateri smo pripravljeni aktivno sodelovati kot tudi ohranitev evropske tradicije skvotov in avtonomnega delovanja do skupnega načrtovanja prihodnosti dejavnosti, aktivnosti in ustvarjanja v Narodnem domu. Naš namen ni rožljati s silo, saj smo v prvi vrsti ljudje, ki smo življenje posvetili pomoči drugim in ohranjanju skupnosti takoj znotraj Narodnega doma, kot tudi zunaj njegovih zidov. Ravno zaradi tega se zavedamo, da nasilne rešitve prinašajo zgolj uničenje in regresijo, česar si res ne želimo, zato tudi nasprotujemo poskusu nasilne in protipravne ukinitve avtonomije in svobode v Novem mestu.

Sokolska skupnost zato izraža pripravljenost za miroljuben dialog z Mestno občino Novo mesto in predlaga začetek pogovorov neposredno z vami in vašo administracijo v najkrajšem možnem času, po možnosti že ta ponedeljek, 3. Oktobra 2016.

Pozdrav,
Avtonomna kulturna cona Sokolc

(aktualnosti spremljajte na https://www.facebook.com/sokolc/)

 

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.