6. junija 2018 je bil na Metelkovi požgan skupnostni prostor Jalla Jalla. Požig je bil le še en posamični izraz stiske v splošni akutni socialni situaciji v mestu in širše v družbi, katere vsebina se razkraja in hkrati preoblači v bleščeče potrošniške fasade. 

Navkljub popolnemu infrastrukturnemu uničenju, se samoorganizirana skupnost okoli Jalle Jalle ni dala. Zavihala je rokave, pogorišče spremenila v prostor gradnje, kreative in inovacije, od “A je to” naprej. V dobre pol leta je skozi dinamičen proces izmenjave znanj, izkušenj, občasnega odkrivanja tople vode, predvsem pa z veliko mero potrpežljivosti, predanosti in solidarnosti zrasla nova Jalla Jalla. V tem kratkem času se je zaradi omenjene spremenjene situacije širša skupnost intenzivneje srečevala, v različnih formatih organizirala več benefit dogodkov, zagnala kampanja proti preprodaji drog na Metelkovi in skupaj gradila tako lesene stene nove Jalle Jalle kot tudi odnose zaupanja v skupnosti.

Infrastrukturna okupacija je odprla prostor še za marsikatere druge procese v skupnosti, ki seveda niso bili vedno enostavni, pa vendar so nas z vztrajnostjo pripeljali do konca rehabilitacijskega procesa. V soboto 16. februarja 2019 smo proslavili uradno drugo otvoritev našega priljubljenega brloga na AKC Metelkova mesto.

Ekipa Komunal.org se je vključila v proces s spremljanjem in pripravo kratke reportaže zgoraj opisanega procesa zasnovan v jallaškem stilu železno-pank žaganja. V teh melodikah pritegnemo svoje še mi o solidarnosti, vzajemni pomoči in samoorganizaciji. Vsi vpleteni v težek proces obnove so pokazali, da je možno tudi na najbolj uničujoče udarce odgovoriti odločno in skupaj z gradnjo nove hiše zgraditi tudi skupnost.

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.