Begunci in begunke ne ogrožajo naše varnosti, vojska s policijskimi pooblasti pa še kako

Ostro obsojamo predlog novele zakona o obrambi, s katero bodo dali vojski dodatna pooblastila pri varovanju državne meje. Uporaba vojske za tako imenovano varovanje državne meje v času, ko se na ozemlje Republike Slovenije zatekajo begunci, ki bežijo pred nasiljem, ki mu botruje tudi vloga teiste vojske kot okupacijske sile (številni begunci so iz Afganistana) je sprevržena in skrajno nevarna za obstoj demokracije. Vojska, katere vloga že dolgo ni več varovanje državljanov in državljank pred vojaško invazijo drugih držav, ampak širjenje vpliva in interesov velikih ekonomskih in političnih sil po svetu, zagotovo ni primerna za izvajanje policijskih pooblastil. Niti za izvajanje policijskih pooblastil proti beguncem niti proti državljanom in državljankam ter drugim prebivalcem in prebivalkam RS. Ker je po schengenski zakonodaji kot mejno območje definirana tudi notranjost države, bi uveljavitev novele zakona pomenila, da bodo pripadniki vojske patruljirali in vzpostavljali red na ozemlju celotne države. Sodelovanje pripadnikov profesionalne vojske, ki je vpletena v razne vojaške avanture in okupacije po svetu pri začasnem omejevanju gibanja oseb ter obvladovanju skupin in množic, kar so dejavnosti, ki vključujejo uporabo sile, se lahko hitro sprevrže v nasilje nad begunci in begunkami ter lahko vodi v hude tragedije.


Napovedana novela zakona o obrambi je še en znak, da vlada Mira Cerarja razume begunce, ki se zatekajo v Evropo tudi zaradi politik njegove vlade, kot grožnjo nacionalni varnosti in ne kot ljudi, ki jim je treba pomagati in ponuditi zatočišče, k čemur RS zavezuje tudi mednarodno pravo. Na to med drugim kaže besednjak ministrice za notranje zadeve, ki v javnosti govori o nedovoljenih migracijah in njena nedavna laž, da jo je avstrijska ministrica za notranje zadeve obvestila, da Avstrija več ne bo sprejemala beguncev, kar je avstrijska stran demantirala. Na osnovi te laži je Vlada RS spremenila Slovenijo v ozko grlo na balkanski poti, ki povzroča humanitarno krizo vse do Grčije. Vlada RS Slovenije je zagotovo vnaprej dobro vedela, da je definicija kvote 2500 sprejetih beguncev na dan nerealistična in da vodi do kaosa in konfliktov na meji. Takšen odnos vlade RS do ljudi, ki bežijo pred preganjanjem, nasiljem in vojnami vodi v krepitev avtoritarnih teženj in na koncu v uvedbo policijske države. Pripadniki vojske, ki bodo s policijskimi pooblastili patruljirali po ulicah in krajih, bodo jasen znak takšne degeneracije demokracije.

Zato pozivamo vlado Mira Cerarja, da takoj umakne novelo zakona o obrambi ter spremeni odnos do beguncev in begunk. Namesto krepitve represije naj okrepi humanitarnost in komunikacijo z begunci. Prevajalci in prevajalke, humanitarni prostovoljci in prostovoljke, vsi tisti, ki so sočutni z ljudmi v stiski in želijo pomagati lahko naredijo za varnost državljanov in državljank ter beguncev in begunk veliko več kot policija v protiizgredniški opravi in vojska s policijskimi pooblastili.

Spoštovani, begunci in begunke ne ogrožajo naše varnosti, vojska s policijskimi pooblasti pa še kako.

Časopis za kritiko znanosti

Protirasistična fronta brez meja

 

kontakt:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.