V sredo 14. avgusta 2019 so se pred mestno hišo v Ljubljani zbrali študentje in solidarnostni podporniki s podobnimi bivansjkimi težavami, da opozorijo nase in na to kako jih zgrešene politike oblasti potiskajo v margino revščine in bede. 

Zapisali so: 

"Ker v univerzitetnem mestu ni prostora za  študente, se bomo 14.8. ob 16:00 na izpite pripravljali kar pred Mestno hišo.

Tako Mestna občina Ljubljana kot Univerza v Ljubljani sta ponosni na možnosti, ki jih nudita trenutnim in potencialnim novim študentom. Od obsežnosti študijskih programov do same kakovosti študija. Res je, da imamo mladi tu največ izbire. Res je tudi to, da Ljubljana kot prestolnica države in njeno največje mesto mladim nudi največ možnosti za študijsko in obštudijsko udejanjanje. A vse to mlade sili v mesto kljub temu, da si bivanja tu sploh ne moremo privoščiti.

Študentje v Ljubljani se trenutno soočamo s hudimi eksistencialnimi krizami. Prostora v študentskih domovih ni, pogoji najemanja so iz leta v leto slabši, namesto študiju pa naš čas posvečamo delu, brez katerega si študija sploh ne bi mogli privoščiti. Ker se v sobah, v katere nas tlačijo kot sardele v konzerve, ne moremo niti učiti, nomadimo po knjižnicah v upanju, da se bo vsaj tam za nas našel miren kotiček. Pregorelost je postala normalen del našega vsakdanjega življenja. In med tem ko pregorevamo, nimamo niti gnezdeca, kjer bi se lahko od vsega odpočili.

Ti problemi pristojnim očitno niso zaskrbljujoči - študentske domove zapirajo, najemniški trg podrejajo kapitalu ... No, vsaj nove hotele gradijo, študentje pa smo se prilagodili že do te mere, da prebivamo kar v njih.

Zadnjič smo pri nomadenju skozi mesto ugotovili, da tudi v knjižnicah ni več prostora za nas, zato smo se odločili, da naše kampanjsko (ob 40 urnem delovniku drugače pač ne gre!) učenje prestavimo na hišni prag občine. Tako nas več ne bodo mogli spregledati.

Če ste sami že v nizkem štartu za zadnje izpitno obdobje študijskega leta in bi poletni dan radi izkoristali za listanje po kakšni dobri knjigi ali bi radi preprosto izkazali vaše razočaranje, se nam 14 .8. ob 16:00 pridružite pred Mestno hišo."

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.