ROG, maternica naših feminističnih podvigov, naš veliki čarovniški kotel, zavetje kjer lahko pozno v noč načrtujemo, kako bomo zmetale en kup krvavih vložkov Jankoviču v faco.

ROG, ozvezdje solidarnih bojevnic, s katerimi ob polni luni izganjamo predstavniško demokracijo.

ROG, naša našpičena joška, ki nas hrani in brani.

ROG, ki mu Jankovič jamo koplje, pa mu bomo nastavile nogo in bo sam vanjo padel. Pa naj se nanj nalaga prah, pesek in smeti, kot se v premnogih gradbenih jamah po mestu. ROGa ne damo za gradbeno jamo! Vsakega kralja se da porinit s prestola in vsakega šerifa lahko izženemo iz mesta!

ROG ni samo stavba, so predvsem konkretne posameznice, iniciative, družbena gibanja, ki oblikujejo vsebino Roga. Bagri, ki jih je oblastnež poslal nad ROG, ne bi rušili zidov, ampak mnogotero vsebino, ki je celo desetletje cvetela v zapuščeni tovarni. Varnostniki niso varovali, ampak kazali, kdo je šef in kaj se zgodi, če se uklanjaš. Ampak ROG še kljubuje! Osvobaja s svojo obliko samoupravljanja, sicer privatiziran in zaprt prostor spreminja v gojišče idej, možnosti in praks solidarnosti in s tem kljubuje kapitalistični logiki. S tem zatrese obstoječa razmerja moči in pokaže, da mesta lahko delujejo drugače: da se lahko skupnosti same organizirajo in poskrbijo za potrebe, ki jih imajo. V ROGu se vzpostavljajo novi družbeni odnosi in mnogotere družbene realnosti. Posameznice lahko začnejo hoditi po novih poteh družbenega prostora. S svojim drugačnim delovanjem ROG privablja osebe, ki drugod niso zaželene in ki jim avtonomni prostor ponudi zatočišče.

V Rogu smo z manj lastnine svobodne, v Rogu smo brez službe site, v Rogu smo s težavami v duševnem zdravju nore, v Rogu smo z neobičajnim videzom običajne, v Rogu smo to kar smo in postajamo, kar se nam niti ni zdelo možno. Edinstvene, feministične, sorodne, divje.

Polomljene kosti, zvita zapestja: to je vaše mesto. Varnostniki, policija, represija: to je Ljubljana, s katero nas želite zadušit. Bagre ste poslali nad naša telesa, ne nad zidove. S tem ko rušite Rog, rušite življenja ljudi. S tem ko rušite Rog, rušite skupnost! Vsebine, ki je desetletje nastajala v ROGu brez infrastrukture in zgolj z dobro voljo in solidarnostjo, se ne da nadomestit z nobenim projektom in nobenim financiranim razpisom. Šerif Janković govori, da deluje v interesu prebivalk mesta – me pa ga opominjamo, da nas nihče ne predstavlja, da ne potrebujemo nikogar, ki bi govoril ali deloval namesto nas. ROGovska avtonomija je dokaz, da mesto ne potrebuje predstavnikov ampak čas in prostore srečevanja za to, da lahko skupnost raste.

Nočemo najbolj zelenega in najbolj čistega in najbolj kulturnega mesta - izborile si bomo mesto, ki rogovili!

Prasci so pozabli da so gotovi - dajmo jih spomnit! Vse v ROG!

PRIDI, PRIDRUŽI SE OBRAMBI, PRISPEVAJ K SKUPNOSTI IN BRANI SVOJE MESTO!

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.