izvirni zapis: https://note.com/daizo99

Tu pa tam nas vesolje zajebava. Eeee, ne, čakaj malo! Nočem napisat spiritualen tekst! Evo, da razložim. Spoštovani bralci, siguren sem, da ste tudi vi opazili čudno kolizijo dogodkov, ki se je ne da razložiti preprosto z naključjem. Če se kaj takega zgodi, s kolegi po navadi s prstom kažemo v nebo in zavpijemo "vesolje!". Samo kaj češ, če te spet zajebava, tisto kurčevo vesolje. Ma, saj ni tako, kot če bil fatalist ali pa verjel v vesolje. Je pa tako, da se pač zavedam mehanizma človeškega spomina in kako se le ta ujema s statistično verjetnostjo. Kar vam hočem povedati nima ne vem kakega pomena, pač pa je bolj insajderska informacija, brez veze, kot prigrizek ob pijači.

Včeraj, 19. januarja, je izšla nova številka japonske levičarske revije "Informacije", za katero sem napisal članek o ROG-u. Sprva: Morda je med bralci mojega članka tudi nekaj ljudi, ki so si prebrali kratek odstavek v katerem se sam predstavim in so tako pristali na mojem blogu. To me seveda veseli in sem hvaležen. Nima veze ali ste revijo sedaj kupili, če ste jo dobili od kolega, če ste jo ukradli ali pa kar brali v knjigarni. Dejansko sem hvaležen, da je nekdo prebral moje zafušano besedilo.
V članku sem opisal stanje slovenskih skvotov, predvsem ROG-a, v katerem je aktiven tudi lik z imenom MJ, ki mi je kot brat. Za tiste, ki članka niso prebrali, ga bom na hitro povzel: ROG je nekaj stavb, ki so v bivši Jugoslaviji služile kot tovarna koles. Po razpadu Juge je poslopje bilo zapuščeno, na kar so ga leta 2006 umetniki in aktivisti "ilegalno" zasedli in je nato postal avtonomen prostor, neodvisen od vlade. Morda so med bralci tudi taki ljubitelji reda in miru ki že samo ob besedi "ilegalno" namrščijo čelo. Taki, ki so toliko pošteni, da se celo ustavijo pred rdečim semaforjem na pešpoti nekje sredi vukojebine - kdo ve. Je pač tako, da je smisel za pravico za dostojno življenje ter kolektivnost v Evropi močnejši kot na Japonskem, zaradi česa tudi zavest napram skvotiranju ni tako zelo striktna (čeprav se je stanje v zadnjih letih precej zaostrila). "Če stavbe itak nihče ne uporablja bo že v redu, če se jo skvotira, kajne?" - o taki zavesti govorim. Da ne bo nesporazuma, nočem nakladat nekje v smeri češ da je Evropa tako super in Japonska za nič. Ampak dejstva so dejstva. Mojega kolega, MJ-a, ki je upravljal skatepark v Rogu, sem obiskal dva krat, leta 2017 in 2019.
Ker se je šlo za "ilegalno" zasedbo, je Rog s strani državnih oblasti vedno spet dobival sporočila, da je plac treba zapustiti. Leta 2016 je vdrla policija z bagerjem vred, vendar je skvoterjem uspelo Rog obraniti. Pravni lastnik Roga je MOL, ki že dolga leta sproža sodne proti rogovcem, ki pa do danes še niso končani. Evo, da napišem še enkrat: V Sloveniji, ki se ima za pravno državo, sodni postopek o evikciji Roga do danes še NI končan.

Včeraj (19. Januar). Prost dan sem imel, in malce čez dvanajsto sem izlezel iz postelje, si natočil kave in gledal nek sitcom, ki sem si ga privoščil v celoti že enkrat prej. Spraševal sem se, če se tale revija "Informacije" sploh prodaja, kratko pogledam na telefon in na ekranu vidim meni znan zid poln grafitov, pred njim pa specijalce v polni opremi, ki na tla potiskajo aktivista. Ljubljanski župan Janković se je vedel kot nekakšna ekscelenca se ni nič pobrigal za nekončan sodni postopek in je svojim specijalcem ukazal, naj udrejo v Rog. Ljudi v Rogu so povlekli ven, in vsakogar ki se ja samo malce branil pretepli in priprli. Dobival sem tudi poročila o buldožerju, ki je v Rogu že podiral stavbe.


Pa ne me jebat. Ravno danes!? Danes, ko izide moj članek o Rogu? Ej, vesolje, ma kaj si normalno??


Ob koncu članka sem še domišlavo zapisal, da je rog v stanju "work in progress". Nimam namena jemati situacijo preveč zlahka in jo podcenjevati, vendar korono izrabljajo za doktrino šoka, ki je sedaj začela prav zares pustošiti naokoli. Z evikcijo ROG-a je povezano tudi stanje njegovega sosednjega skvota, Metelkove. Tam so dobili ukaz, da morajo do konca januarja zapustiti prostore. S tem so oblasti pozornost javnosti pritegnile na Metelkovo, poleg tega pa izrabljajo trenutno situacijo, v kateri je zbiranje in protestiranje otežkočeno. Briga jih za sodni postopek. Glavno, da so aktivisti ven, potem pa se bo že dalo nekaj zvozit. Na prelepo umazanih ruševinah bodo pa postavili ogabno čist "cool kulturni center". Kot prava pravcata boga se bosta pridružila še NIKE in Coca Cola, in samo umetniki, ki si bodo od bogov pridobili dovoljenje, bodo lahko zidove pomazali s svojimi spucanimi, praznimi in nepolitičnimi slikami. Dobrodošli, dragi obiskovalci! Prostor za skupinske slike je tukaj, prosim, le naprej! Pa ne pozabite kupit še kak suvenirček! A, ne se skrbet, klošarjev ne puščamo not!

In vrh tega sem kot faking darilce na dan evikcije ROG-a tukaj pri meni na arhipelu na daljnem vzhodu od našega kurčevega ministra z imenom Asshole Taro fasal še eno v gobec. Minister, ki prihaja iz Fukuoke in je bil izvoljen predvsem zaradi glasov Fukuočanov, je namreč izjavil, da "sigurno ne bomo še enkrat dali finančne podpore posamezniku" v višini približno 800 EUR, kot se je to zgodilo ob začetko pandemije. Toliko sem jezen, da se mi obračajo črevesa. Najraje bi si jih izpulil, jih skuhal in pojedel skupaj s pivom. Sam pizda, če to naredim ne bom več imel kam pogoltnit piva in večerje... Nimam pojma, kaj naj naredim. Potlačujem željo, da bi brez veze šel razbijat stvari in zato pišem tale spis. Da začnem z bloganjem, sem si lani kupil novo tipkovnico ki cvili in škripa. Jezen sem na ljubljanskega župana in na japonskega predsedika vlade, ampak še manj pa prenašam volilce, ki take figure spoštujejo, častijo in jim prepuščajo oblast. Itak je jasno, da je ideja indirekte demokracija sranje, ampak da vrh tega nekdo še glasuje za te bedake? Kako, ne razumeš ka mislim!? Ej, s tem mislim tebe, ljubljančan/ka in tebe Fukuočan/ka!
še zobno protezo. Ma, pa koga že briga jaz. Srečno ali nesrečno za MJ-a, on ravno dela v Bolgariji in je zato ušel aretaciji, ampak mu je težko pri srcu. Ne da se mi več ironije, sarkazma in šal.

Sicer je popolnoma žalosten paradoks, vendar me dejstvo, da tukaj vzbujam negativne emocije, iskreno rečeno tudi naredi malce srečnega. Morda zato, ker je situacija toliko zajebana, morda zato ker sem se dolga leta zastrupljal z besom, ali pa zato ker dobivam na letih. Imel sem občutek, kot da se mi ustavljata srce in duša. Nekaj česar sem se vedno najbolj bal. Ne zaupam tistim, ki rečejo da je bolje živeti brez občutkov kot so to žalost, bolečina ali bes. Poskrbel bom za to, da bo plamen žalosti, bolečine in besa še dalje tlel in te naše oh tako plemenite in čaščene vladarje požrl. In končno bom tole jebeno vesolje še dobro spražil z infra-rdečimi žarki in si ga privoščil kot prigrizek ob pijači. No, rad bi sklenil, da bom poskusil vse kar je v moji moči, da tale plamen ne bo ugasnil. Ampak kaj za boga pa naj naredim? Mislil sem, da bom ta plamen pogasil s pivom, samo kurc, kaj čem, če pa piva ni več v hladilniku. 

”Anger is a gift” Rage Against The Machine

"Mi gradimo, oni rušijo." MJ

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.