Izjava uporabnic_kov Avtonomne Tovarne Rog ob sobotnem neonacističnem napadu na AKC Metelkova:

Iz sobote na nedeljo (28.8.) je skupina 20 neonacistov napadla AKC Metelkova. Napad so izvedli nekaj ur po rasističnemu shodu na Trgu republike, kjer so demonstrirali proti sprejemanju begunk_cev ter migrantk_ov v Sloveniji. S petardami, kamni, steklenicami in baklami so okoli polnoči nasilno vdrli na Metelkovo in pri tem fizično poškodovali enega izmed prisotnih. Popoldne istega dne je manjša skupina neonacistov Rogovkam_cem med mimohodom napovedala napad na Tovarno Rog, kamor pa se po agresiji na AKC Metelkova niso vrnili.

Napad ni osamljen primer fašističnega nasilja pri nas. Fizičnih in verbalnih napadov s strani rasističnih in neonacističnih skupin na avtonomne prostore v Sloveniji in Evropi je vedno več. Naj spomnimo predvsem na neonacistični shod februarja letos na Trgu republike v Ljubljani in pohod pred azilni dom na Kotnikovi ulici, neonacistična nasilništva na Sokolski dom v Novem mestu ter junijski napad skrajnih desničarjev na Avtonomno Tovarno Rog.

V slovenski družbi se vse bolj normalizira sovražni govor in naraščajoče nasilje različnih desničarskih skupin, ki se skrivajo za domoljubno retoriko, potvarjanjem zgodovinskih dejstev ter poveličevanjem lastne kulture, tradicije in navad napram “nečistemu in neevropskemu” Drugemu. Njihovo hujskanje je uperjeno proti begunkam_cem in migrantkam_om, verskim, etničnim, spolnim in drugim manjšinam. Pri svojih sovražnostih se sklicujejo na svobodo govora, ob tem pa je njihov namen utišanje vseh, ki jih vsakodnevno omejujejo rasistične evropske in državne migracijske politike, nacionalizmi in druge oblike zatiranja.

Uporabnice in uporabniki Avtonomne Tovarne Rog ostro obsojamo vsakršno fašistično nasilje posameznikov, ekstremističnih skupin, države ali Evropske unije ter sporočamo, da takšnih napadov na naše skupnosti ne bomo dopustile_i in se bomo proti temu še naprej upirale_i in borile_i.

Zavedamo se, da bi bili tarča sobotnega napada lahko tudi uporabnice_ki Tovarne Rog in izražamo solidarnost z napadenimi in poškodovanimi posameznicami_ki AKC Metelkova. Odpor in pogum metelkovske skupnosti sta jasen opomin, da je naš skupen boj za svobodo in enakost močnejši od poskusov ustrahovanja desničarskih agresorjev.

Nazi scum, No pasaran!

 

Uporabnice_ki Avtonomne Tovarne Rog

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.