Ena od najlepših in najbolj optimističnih izkušenj v zadnjih tednih je bilo spoznanje, kako zlahka so vsi skupaj zapopadli idejo o tem, da odgovorno vedenje v času epidemije pomeni predvsem to, da upoštevaš posledice, ki jih utegne tvoje dejanje imeti za druge. Tudi če si recimo mlad, se počutiš zdravega in te tudi možnost lastne okužbe s koronavirusom ne navdaja s strahom, se vseeno obnašaš previdnostno zato, ker veš, da lahko nehote vpivaš na možnost okužbe nekoga drugega, ki pa nima tovrstne imunske sreče. Držiš primerno razdaljo, si redno in temeljito umivaš roke in še kaj, zraven pa misliš na starejše sosede, starše, stare starše in upaš, da si prispeval svoj del k ohranitvi njihovega zdravja. To enostavno dejstvo smo prav vsi zlahka zapopadli takoj, ko nas je ob začetku epidemije nanj kdo opozoril.

No, prav enak razmislek velja tudi za odnos posameznikov do policije. Če se želimo do policije obnašati na odgovoren način, potem imejmo v mislih tiste, ki so morda v drugačni sitauciji kot mi sami. Če nas osebno ni strah plačilnega naloga ali kakšne druge kazni, saj imamo na voljo dovoljšnje in redne finančne vire, imejmo v mislih tiste, ki pa jim 250 ali 420 evrov kazni za simbolno gesto upora kot je igranje badmintona na trgu republike ali simbolna postavitev papirnate reprezentacije lastnih stopal vendarle predstavlja resen finančni zalogaj. Imejmo v mislih tiste, ki ne morejo doma počakati, da vihar mine. Imejmo v mislih tiste, ki jih policija vsak dan nasilno in nezakonito vrača čez meje, pa o tem niti ne vemo. Imejmo v mislih ljudi na družbenem obrobju in ki ustvarjajo tiste prostore v mestu, ki jih imamo tako radi in se neredko soočajo z policijskimi intervencijami, grožnjami in plačilnimi nalogi zaradi povsem običajnih ravnanj in gest. Imejmo v mislih, da s tem, ko prostovoljno sprejemamo kazni, policijo in oblast krepimo v prepričanju, da je njihovo ravnanje legitimno in upravičeno, ne glede na to kako očitno protizakonito oziroma protiustavno je.

Noben pogum ni potreben za plačilo plačilnega naloga, če imaš dobro plačo. Pogum je potreben zastaviti svoje telo za to, da se nihče pri ravnanju v skladu s svojim demokratičnim, solidarnostnim in antifašističnim političnim prepričanjem ne bo rabil spraševati ali si ga lahko privošči.

 

Bodi odgovoren, upoštevaj previdnostne ukrepe!

Bodi odgovoren, izogni se pogovoru s policijo!

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.