Vse_i smo ovce, dol s pastirji!

V teh dneh povečane represije, vstaj in rezistence se še posebej pojavljajo prispodobe v katerih se ljudstvo enači z ovcami.

V tej prispodobi lahko res najdemo veliko podobnosti med življenji ljudi in življenji ovc.

Res smo ljudje tako kot ovce vodeni. Prav tako kot pastir omejuje svobodo gibanja in življenja ovc, vladarji (oblast) omejujejo svobodo gibanja in življenja ljudi. Enako kot se pastir poslužuje represivnih mehanizmov, oseb in orodij za obvladovanje črede, se vladarji poslužujejo represivnih orodij, mehanizmov in oseb za opresivno obvladovanje ljudstva: pastir uporabi psa, katerega ima tudi pod nadzorom in nadvlado za opresirati ovce, vladar uporabi policaja, vojaka, redarja... Pastir uporabi palico za obvladovati ovce, ki se ne premikajo kamor želi, policaj uporabi pendrek nad ljudmi, ki se ne premikajo tako kot vladar želi. Prav tako kot pastir zapre ovce na neko omejeno območje (pašnik, hlev...), vladarji zapirajo ljudstvo v območja držav ali celo občin...

Torej je prispodoba popolnoma na mestu. Vendar se v tej prispodobi pojavlja ena velika težava: na ovce se gleda slabšalno, posmehovalno,.. “biti ovca” je celo žaljivka. Če bi se moralo na koga gledati slabšalno, bi moral biti to pastir, saj je on povzročitelj opresije, ne pa ovce. Ovce so le žrtve te opresije, prav tako kot ljudje. S takim razmišljanjem legitimiramo in normaliziramo opresijo.

Če to prenesemo v medčloveške odnose je logično, da ni na mestu gledati posmehovalno ali poniževalno na opresirano skupino, ni v redu posmehovati se žrtvam npr. patriarhata ali rasizma. Ravno obratno: opresijo je potrebno obsoditi in se proti njej boriti, žrtvam pa izražati solidarnost.

Res je, vse_i smo ovce, vendar problem je pastir.

Stop opresiji!

Avtonomen anti-specističen kolektiv (A.A-S.K)

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.