Ta zin je delo manjše skupine, imenovane Strategije boja od spodaj, ki se je oblikovala na odprtih kolesarskih skupščinah poleti 2020.Nastala je zaradi potrebe po dodatnih in drugačnih oblikah organiziranja po protestih Z balkonov, Z balkonov na kolesa in S pedal na stopala. Slednji so od samega začetka delovali po principih direktne demokracije, samoorganizacije in avtonomije posameznikov ter skupin, obenem pa so zavračali avtoritarne, šovinistične in strankarske vzgibe ob prepoznavanju, da so vse - tako leve kot desne in skrajno sredinske - politične stranke, vse prejšnje vlade in njihovi pomagači soodgovorni za razmere v Sloveniji. Prav vse namreč pred interese ljudi postavljajo interese kapitala in predstavljajo zgolj različne variacije neoliberalnega kapitalizma. Namenskupine Strategije boja od spodaj je bil odpiranje novih prostorov artikulacije skupne moči, ki je bila grajena na temelju enakosti, vzajemne pomoči in solidarnosti, saj odgovorov na izzive časa (socialna neenakost, okoljska kriza in korupcija so zgolj nekateri od teh) ne gre iskati v političnih strankah, ampak v gradnji ljudske moči od spodaj. 

Naša usmeritev je antiavtoritarna, naš zin pa je periskop mnogoterih pogledov na protestno dogajanje tega viharnega leta. Vključili smo besedila in prispevke številnih kolektivov, skupin, grupacij in posameznikov, s katerimi si delimo bolj kot ne podobna izhodišča. Zin naj služi kot kratek kronološki pregled za nas ključnih trenutkov samoorganiziranega boja od spodaj, ki so pomembno oblikovali duh leta 2020.

Nihče nas ne predstavlja!
Proti politikam sovraštva in izključevanja, proti nacionalizmu in kapitalizmu.
Za solidarno in socialno družbo tudi v prihajajočih težkih časih gospodarske krize.

Protest proti elitam se ni začel letos, tudi končal se ne bo, to je šele zacetek. Ne želimo se vrniti v staro normalnost, temveč zgraditi nov svet onkraj izkoriščanja, bede in dominacije.

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.