Pred dnevi se je zgodil odurno spolno nasilje nogometašev kluba Olimpija. R. Bosić, Ž. Frelih in M. Perović so na pripravah na Bledu skupaj posilili punco. Ta skrajni akt nasilja je v javnosti ponovno potaškan in nenaslovljen. Redke medijske objave so bile zapisane v stilu rumenega tiska, poročalo se je o "spolnem odnosu brez privolitve". Posilstvo nikakor ni spolni odnos, ampak je spolno nasilje. Tako h grozovitosti seksistične agresije doprinesejo še novinarska poročila, ki s svojimi »igrivimi zbadljivkami« nadaljujejo z nasiljem v besedi, v javnosti pa vzbujajo občutek, da je posilstvo le lahkotni incident med fanti in puncami.

Posilstvo je grozljivo dejanje nasilja, ki osebo, ki ga je deležna, travmatično zaznamuje. Posilstvo nikakor ni vroča zgodba poletnih dni, ne začinjene kisle kumarice. »Ne je ne« in samo »eksplicitni ja je ja« v zakonih nikoli ne bosta dovolj, dokler kot družba v celoti ne zavrnemo tovrstnega nasilnega vedenja in ravnanja. Mačizem in seksizem, ki predvidevata nadmoč, nadvlado in hierarhizacijo na podlagi spola, sta prva sopotnika posiljevalcev. Zato je borba proti seksizmu, mizoginiji in mačizmu nujna na vseh ravneh družbe, tudi v športu in nogometu. V ideji jih športno vedenje sicer ne predvideva, kljub temu pa v praksi ostajajo pomemben vodnik pri klesanju najboljših, prvih, najmočnejših, najhitrejših. Tako se mačistična kultura v športu še posebej vedno znova spodbuja in nagrajuje. Prvoligaši so tako v svojem sijaju spodbujeni, da se bahajo in šopirijo z močjo, pa četudi je ta nasilna in skrajno okrutna.

Kličemo k odgovornosti vse, ki aktivno ali pasivno izvajajo, odobravajo ali celo spodbujajo tako nasilje: od soigralcev, sotekmovalcev, trenerjev kot klubov in drugih institucij, da takoj in nemudoma obsodijo spolno nasilje in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da ga preprečijo. Prekinitev pogodb s posiljevalci je zgolj zagotavljanje minimalnega standarda, h kateremu bi vpletene institucije morale biti zavezane.

Naj ne bo fuzbal šport posiljevalcev.

Ničelna toleranca do posilstva in posiljevalcev.

V solidarnosti in v podporo preživeli!

Črne mačke

Ljubljana, 20.07.2021

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.