Transforma 2014


Tabor bo letos potekal četrtič. Kot vedno, smo se tudi to leto premaknili par kilometrov po toku navzdol. Tokrat smo zamenjali celo reko. Transforma se bo tako dogajala ob Soči, pod vasjo Selišče med Tolminom in Kobaridom. Potekala bo med 19. in 26. 7. 2014.

Dan na Transformi bo izgledal okvirno takole:

8-10h -> jutranja rekreacija 
9-11h -> zajtrk 
11h -> zbor 
15h -> kosilo 
18h -> simpozij 
21h -> večerja 
22h -> večerni program -> 

Obroke bomo pripravljali v skupni kuhinji. Tako kot za vsa ostala taborna opravila bodo tudi za kuhanje poskrbeli prostovoljci. Hrana bo praviloma veganska, že zato, ker je tako veliko ceneje in danim okoliščinam bolj prikladno (nimamo možnosti hlajenja). Vsekakor bomo poskrbeli za polnovrednost obrokov. Feel free to prinesti si priboljške.

Ob 11ih se zberemo na zboru v TransForumu (osrednji prostor tabora). Na Transformi ni nič obvezno, če pa bi kaj bilo, bi bil to zagotovo zbor. To je predvsem prostor informiranja in sprotne organizacije tabora. Tu se predstavi dnevni program, javljajo se prostovoljci za vitalna opravila (kuhanje, pomivanje kuhalne opreme, nabiranje drv, transport, infotočka).

Programskega dela ne želimo posebej izpostavljati, saj se nam zdi, da bi ga s tem ločili od ostalega dogajanja in postavili v ospredje. Program se bo formiral sproti, proizvajali pa ga bomo udeleženci tabora. Seveda smo in bomo kontaktirali ljudi, ki so že vnašali dobre vsebine. Na tem mestu vabimo tudi vse, ki želite soustvarjati programsko dogajanje, da nam to sporočite =)!

Simpozij bo prostor debate zainteresiranih udeležencev. To bo tisti del tabora, ki bo usmerjen v skupno delovanje v prihodnosti. Vrteli se bomo okoli teme samoorganizacije in avtonomne produkcije. Upamo, da nam bo na ta način uspelo zastaviti konkretne projekte in iniciative.

Večeri bodo glasbeno obarvani, deloval bo tudi BarBar (bar). Postavili bomo nepogrešljivi Lounge, kjer si boste lahko na mehkem odpočili od vsega hudega. Letos bo Lounge-u delala družbo še Čajnica. Za glasbeno podlago nam po dosedanjih izkušnjah ni potrebno pretirano skrbeti. Imeli bomo tudi oder z ozvočeno glasbeno opremo. 

Obvezno povprečni obhodni prostovoljni prispevek za cel tabor znaša 70 €, za posamičen dan pa 10 €; v znesek sta všteta bivanje in hrana. Zaradi same dinamike tabora močno svetujemo čim daljšo udeležbo, a nočemo, da bi bil denar ovira. Zato nam, če vam znesek ne znese, pišite - sprejemamo tudi nedenarne prispevke. 

Zaželjeno je tudi sodelovanje pri vzpostavitvi taborne infrastrukture (predvidoma 16.-19.7.).

Informacije: facebook.com/ tabortransforma 
prijava (in dodatne informacije): Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

ime in priimek: 
mobitel:
datum prihoda:
datum odhoda:
udeležba na pripravljalnem delu: da/ne
karto lahko prevzamem v centru Ljubljane na dan x (samo popoldnevi)
mladoletnost: da/ne

Zaradi omejenosti sredstev in v primeru velikega števila prijav tudi kart, pozivamo, da se tisti, ki zagotovo pridete, čimprej prijavite oz. si zagotovite karto.


Še par fotografij lokacije.

https://www.facebook.com/ tabortransforma/photos/ a.498293313632805.107374183 4.187826414679498/ 498293390299464/ ?type=3&permPage=1

1 - mala jasa - http://tinyurl.com/nh5jn92
2 - prehod med jasama - http://tinyurl.com/m3ug5tp
3 - bivši hlev - http://tinyurl.com/k2cfx5c
4 - velika jasa - http://tinyurl.com/pdh3abj
5 - velika jasa - http://tinyurl.com/o46omzw
6 - velika jasa - http://tinyurl.com/qflyjuz
7 - zahodni pritok - http://tinyurl.com/n2gnvbo
8 - prostor ob Soči http://tinyurl.com/pfehrwx
9 - nabrežje - http://tinyurl.com/pjwdz2l
10 - vzhodni pritok - http://tinyurl.com/kmd5dxp

Manifest 
Transforma je gibanje in platforma za povezovanje podobno mislečih, s ciljem skupnega delovanja. Kot ključno poudarjamo samoorganizacijo in avtonomno produkcijo, oboje v smislu opolnomočenja ljudi na lokalnem nivoju. 
Gonilo naših prizadevanj je nevzdržnost družbeno-ekonomske situacije, katere probleme prepoznavamo kot sistemske. 
Samo stanje nas sili k alternativi, saj nam obstoječe strukture ne morejo zagotoviti dostojanstva, varnosti ali smisla. Odtujeni od produkcijskih sredstev smo obsojeni na prekernost in podložnost. Počutimo se oropane lastne prihodnosti in zadolžene brez privolitve. Ob splošni dekonstrukciji in plenjenju skupnega, ob ignorantskem odnosu do zelo realnih problemov s katerimi se kot družba soočamo, se čutimo primorane h kolektivni akciji. 
Zato si prizadevamo k vzpostavljanju in jačanju vzporednih struktur organiziranja. Odgovornost prevzemamo nase, zanašamo se na bližnje in manjše avtonomne skupine (skupnosti, kooperative, solidarnostne mreže). To se čedalje bolj kaže kot eden redkih načinov za podpiranje dostojne eksistence. Hkrati pa to vidimo kot prakso nepokorščine kapitalizmu, njegovim principom in logiki delovanja. Vse to hira sistem in hrani tiste, ki smo zaradi sistema tako ali drugače podhranjeni.
Ključen se nam zdi tudi pojem permakulture, mišljen širše od zgolj načina agrikulture, kot prestrukturiranje v smeri trajnostnega družbenega razvoja. Zavračamo koncept gospodarske rasti. Zavzemamo se za zmanjševanje potrošnje in prevpraševanje potreb, za reorganizacijo in reciklažo.
Naša protislovja in paradoksi so družbena protislovja in paradoksi, zato ne moremo ponuditi koherentne opcije. Lahko pa si prilastimo prostor, ki ga ti paradoksi odpirajo in poizkušamo v njem delovati. 
Tabor, ki je trenutno osrednja točka Transforme vidimo kot projekt, ki nam omogoča neko izkušnjo skupnega delovanja. Je prostor povezovanja in učenja. Želeli bi, da tabor proizvede konkretne učinke, da se na njem odvije proces produkcije praks in idej usmerjenih v delovanje v prihodnosti. 
Delo in odločanje v okviru Transforme sledita principom anti-hierarhičnosti. Hierarhičnost, ki jo razumemo kot pripisovanje fiksnih vrednosti določenim pozicijam, problematiziramo, jo ozaveščamo in jo poskušamo odpravljati. Delo vrednotimo enako, delo ki je vsem odvečno si delimo.

Transforma je fluidna, se spreminja, odziva, to je edina fiksna točka.

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.