Tovarna Rog je avtonomen prostor, ki svojim uporabnikom in obiskovalcem omogoča druženje, ustvarjanje, izobraževanje in prosto delovanje, ki temelji na osebnem aganžmaju, vzajemnem spoštovanju in sodelovanju. V Rogu so si svoje prostore uredili številni kolektivi likovnih umetnikov, aktivistov, teoretikov, plesalcev, skejterjev, cirkusantov in drugih. V desetih letih delovanja so v središču Ljubljane ustvarili območje ustvarjalnih praks, mnogoterih kulturnih dogodkov in kritične misli.


Mestna občina Ljubljana, ki v svoji strategiji razvoja kulture 2016-2019, kulturo načeloma razume kot “vrednoto samo po sebi”, kot “javno dobrino” in nasprotuje “vsakršni ekonomski ali politični instrumentalizaciji” kulturnih in umetniških dejavnosti, se podaja v uničenje enega glavnih prizorišč samonikle urbane kulture na nivoju mesta in države. Vzporedno s tem je tovarna v občinskih prostorskih aktih opredeljena kot degradirano območje potrebno revitalizacije, pri čemer se kriteriji presojanja osredotočajo predvsem na fizične dejavnike in izgled, medtem ko so že obstoječe vsebine in njeni potenciali spregledani.

Namen dogodka je odpreti širšo kritično razpravo o prostorskih in kulturnih politikah mesta: instrumentalizacija umetniških in kulturnih dejavnosti v obliki kreativnih industrij, pomanjkanje soodločanja prebivalcev v skupnih zadevah mesta, vprašanje avtonomnih con in vse manjših možnosti za njihov obstoj.
Panel Prostorska in kulturna politika:
dr. Vesna Čopič, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani,
Uroš Veber, društvo Asociacija
Marko Peterlin, Inštitut za politike prostora

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.