"/.../Ljubljana je bila tako v zadnjem tednu prizorišče več manjših, a osredotočenih intervencij širše samonikle mreže skupin in posameznikov, ki so na muho vzele procese gentrifikacije. Njihova glavna tarča je bil projekt Evropska prestolnica kulture oziroma EPK, ki si ga mestne oblasti tako želijo pripeljati v mesto. Procesi lobiranja pri pristojnih nacionalnih in evropskih uradnikih trajajo že dolgo, ta teden pa so začasno kulminirali v zagovorih pred pristojno komisijo evropskih uradnikov.

Mestna občina Ljubljana se je na to rundo lobiranja dobro pripravila. Prejšnji četrtek je tako v Kinu Šiška v zvezi s projektom EPK pripravila javno tribuno ustvarjalcev v kulturi. Razprave se je dejansko udeležilo precej ljudi, ki so, če odštejemo pričakovano leporečenje in samohvalo iz MOL-ovsko izbranega omizja, tudi veliko povedali. Večina pozornosti prisotne javnosti je namreč šla zadnjim potezam mestne politike: recimo dejstvu, da je Občina nedavno izselila številne nevladne organizacije – tudi s področja kulture – iz svojih prostorov; da drži svečo pri grozeči izselitvi srednje grafične in oblikovne šole iz Križank; da je želela študentski dom Akademski kolegij spremeniti v hostel; da je ključno vplivala na prevlado privatniških nepremičninskih interesov v Tobačni; da ima bogato zgodovino napadov na Tovarno Rog ter da sta predvsem pojma dialog in solidarnost v direktnem nasprotju s tem, kar mestna politika v praksi vse pogosteje počne.

Toda MOL-ovih kulturnih veljakov resnično polemiziranje z javnostjo ni prav nič zanimalo. Njihova agenda je bila namreč drugje, nanjo pa je opozarjalo nenavadno dejstvo, da je dogodek minil praktično brez prisotnosti medijev. Razlogi za ta manko in za večinsko brezbrižnost omizja do številnih in tehtnih kritik so postali jasni, ko je naslednji dan zaokrožil video zapis EPK medijske ekipe. Iz njega je postalo očitno, da je bila javna tribuna zgolj kulisa za izdelavo kratkega propagandnega spota, kjer je svojo moč pokazala šola montaže, ki temelji na zlorabi in instrumentalizaciji ljudi za dosego vnaprej določenega rezultata. V videu, ki ga je sproducirala ekipa pod vodstvom dežurnega piarovskega volka, so bili tako celo ljudje, ki so na tribuni jasno opozorili na nesprejemljivost odnosa mestnih oblasti in zavrnili projekt EPK, implicitno, a tudi lažnivo, predstavljeni kot njegovi podporniki.

Vulgarnost in aroganca mestnih kulturnih menedžerjev in njihovih piarovcev je nehote razkrila resnično naravo mestne politike. Za Mestno občino Ljubljana večina nas, prebivalcev in prebivalk tega mesta in tudi ustvarjalcev in ustvarjalk na področju kulture, predstavlja zgolj reklamno kuliso. Zanjo smo zgolj virtualne figure na autocadovi simulaciji nove kulturne krajine, umetelno programirani s strani piarovskih gurujev v službi kulturnih, nepremičninskih in turističnih dobičkarjev. Glavna vrednost, ki jo trenutna mestna oblast očitno prepoznava v kulturi, je tista, ki jo sama realizira ob donosnih nepremičninskih poslih./.../" 27.02.2020 Črna Lunkja

 

Z uporabo strani komunal.org soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.